Shareteam

Wijziging kinderopvang: enorme gevolgen voor flexwerkers

Bericht geplaatst door Arno de Vries zaterdag, 14 mei, 2011 [permalink]

Minister Kamp heeft besloten dat de vergoeding voor kinderopvang alleen nog geldt voor maximaal 140% van het aantal gewerkte uren in een jaar. Hierbij kijkt men naar de minst werkende partner. Dit nieuws kreeg in vergelijking met de Groen Links actie van vorig jaar relatief weinig aandacht. Op de Volkskrant stond het op pagina 12. Voor flexwerkers kan dit echter enorme gevolgen hebben. Eigenlijk voor iedereen die met pieken en dalen werkt. En ook voor mensen die een tijdje werkloos zijn (en wel geacht worden full time te solliciteren).

Het oude systeem was ook niet alles. Als je op oudejaarsavond een middagje oliebollen ging bakken, kreeg je voor het hele jaar full time kinderopvangtoeslag. Dit is in 2011 ook nog het geval. En gezien de bezuinigingen moet er ook wel wat gebeuren.

Kamp klinkt stoer: “We gaan geen vrije dagen sponsoren”, maar vrije dagen zijn voor flexwerkers vaak werkzoekdagen, opleidingsdagen, netwerkdagen, administratiedagen of leegloopdagen. De vraag is of deze dagen meetellen als ‘gewerkte dagen’ of dat men – zoals in het huidige systeem – naar betaalde uren kijkt.

Dat betekent concreet dat een dag dat je niet ‘werkt’ je het volle pond van de kinderopvang betaalt. Dat is gemiddeld EUR 7 per uur waarbij je vrijwel altijd de volledige openingstijden betaalt (7 * 10,5 uur = EUR 73,50).

Helaas is het in Nederland niet zo dat je flexibel in- en uit kunt stappen bij je kinderopvangplaats. Wachttijden van een half jaar zijn geen uitzondering. Je kunt je kind dus niet makkelijk een dagje van de kinderopvang thuishouden als je die dag geen werk hebt.

Eén reactie op “Wijziging kinderopvang: enorme gevolgen voor flexwerkers”

  1. Helemaal mee eens dat vrije dagen niet gesponsord zouden moeten worden. Dat was sowieso al overdreven als je het mij vraagt.


Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen